Pentru excelență nu există substitut, iar educația este calea spre excelență.

— Remus Bălan

Misiune şi Valori

Dezvoltarea altora şi, implicit a mea, a devenit pasiunea vieţii mele. Consider că misiunea pe care o am este aceea de a contribui la creşterea unei comunităţi de lideri în România.

Valorile după care îmi conduc viaţa sunt:

  1. Creştere continuă
  2. Excelenţă în tot ce fac
  3. Responsabilitate pentru rezultate și consecințe
  4. Contribuţie pentru comunitate
  5. Integritate

Despre

Sunt inginer auto, dar am lucrat foarte puţin în acest domeniu. Am simţit că oamenii sunt mai importanţi decât mașinile şi după aproape 2 ani de muncă într-un service auto am pornit călătoria de leadership.

Timp de 20 de ani am lucrat în corporaţii româneşti şi internaţionale, unde am realizat performanță operațională în vânzări și managementul echipelor de vânzare, trade marketing și account management.

În 2012 am luat decizia să mă dedic exclusiv educaţiei nonformale.

M-am specializat în managementul performanţei şi dezvoltarea competenţelor pentru atingerea potenţialului maxim. Programele pe care le-am dezvoltat şi cele în care colaborez acoperă urmatoarele arii: leadership, management, time management, vânzări, public speaking și dezvoltare personală - atitudine - convingeri - obiceiuri.

Am dezvoltat proiecte şi am susținut traininguri în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Grecia, Turcia, Cehia, Germania şi Canada. Sunt trainer, coach şi speaker certificat John Maxwell Team şi Andy Szekely, trainer şi manager de proiect certificat CNFPA, trainer certificat SELLification.

Sunt căsătorit şi am un fiu adolescent.

Plăcerile care îmi colorează viaţa sunt: desenul, rugby (am fost jucător legitimat), Liverpool FC, ciclism de agrement, clătitele, muzica şi desenele animate.

Cum te pot sprijini în procesul de dezvoltare

"A face afaceri este simplu. Totul se reduce la trei activităţi de bază. În primul rând trebuie să ai un produs sau un serviciu pe care oamenii îl vor, de care au nevoie şi pentru care sunt dispuşi să platească. În al doilea rând trebuie să promovezi şi să vinzi produsul sau serviciul în cantităţi suficient de mari pentru a acoperi toate costurile şi a face profit. În al treilea rând trebuie să gestionezi şi să administrezi oamenii, banii şi activităţile afacerii." - Brian Tracy

Dacă este atât de simplu, de ce numai 40% dintre companiile mici şi mijlocii sunt profitabile? De ce numai 9% dintre companiile active acum au şanse să supravieţuiască următorilor 10 ani?

În cei 25 de ani de activitate am analizat activitatea a peste 2000 de companii şi am identificat ingredientul cheie, care face diferenţa în afaceri şi pe care corporaţiile şi companiile mici şi mijlocii performante îl folosesc cu succes.

Pe baza experienţei şi a rezultatelor obţinute am dezvoltat sistemul S.P.E.E.D. (Solid Performance Evaluation and Employee Development - Evaluarea Performanţei Durabile şi Dezvoltarea Angajaţilor), care are ca efect atingerea şi depăşirea aşteptărilor companiei în ceea ce priveşte nivelul de performanţă dorit.

Etapele aplicării sistemului sunt:

  1. Analiza situaţiei actuale
  2. Raport analiză şi propuneri soluţii
  3. Implementarea propunerilor şi procedurilor S.P.E.E.D.
  4. Follow-up / urmărirea şi evaluarea implementării
"Una dintre cele mai valoroase abilități ale mentorilor este că văd înaintea celorlalți ceea ce ei nu pot vedea și îi ajută să navige spre destinațiile lor." - John C. Maxwell
"Un mentor este o persoană care vede mai mult talent și abilități în tine decât vezi tu în tine și te ajută să le scoți la suprafață." - Bob Proctor

Coachingul și Mentoringul folosesc aceleași abilități, însă diferă abordarea. Coachingul este orientat spre sarcinile pe termen scurt, în timp ce Mentoringul este orientat spre relaționarea pe termen lung. Deși au similarități, este important să înțelgem diferențele dintre cele două procese, care sunt cel mai bine exprimate în următoarea frază:

Un Coach are întrebări bune pentru întrebările tale; un Mentor are răspunsuri bune pentru întrebările tale.

Te pot sprijini în procesul de dezvoltare personală și de leadership aplicând următoarele forme de suport:

Coaching: suport în procesul de conștientizare a situației, de descoperire a obiectivelor dorite și de îmbunătățire a performanței; procesul de direcționare individuală sau de grup pe traseul de la stadiul prezent la cel dorit în viitor - răspunsurile sunt în tine, eu te ajut să le scoți la suprafață.

Mentoring: dezvoltarea abilităților și a capabilităților individuale sau de grup; ajutor pentru identificaea convigerilor și ale valorilor într-o manieră constructivă; îmbunătățirea performanțelor prin soluționarea unor situații din trecut; este un proces de durată lungă, bazat pe dezvoltarea în mod strategic a relației Mentor - Mentee. 

"Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aminti, implică-mă şi voi învăţa." - Benjamin Franklin

Canalele senzoriale prin care percepem lumea definesc stilurile de învăţare, VAK:

  • Vizual - prin văz şi citit - informaţia este reţinută prin prezentarea de exemple vizuale, imagini, filme, diagrame, grafice, materiale scrise
  • Auditiv - prin ascultare şi vorbire - informaţia este reţinută prin expunere la prezentări verbale proprii şi ale altora, lectură, sunete specifice, muzică
  • Kinestezic - prin atingere, mişcare, acţiune - informaţia este reţinută prin experienţe fizice şi emoţionale

În mod natural oamenii au un stil dominant, însă majoritatea învaţă mai bine când sunt expuşi unei combinaţii echilibrate între toate cele trei stiluri.

Acesta este motivul pentru care trainingurile mele combină predarea cu elementele vizuale şi cu exerciţiile practice. Deşi temele au un caracter general, exerciţiile practice sunt astfel concepute încât să conducă la concluzii şi aplicaţii personale.

Pentru a mări gradul de reţinere şi aplicare a informaţiilor din traininguri, toate programele au următorul proces:

  1. Analiza situaţiei actuale
  2. Raport analiză şi propuneri soluţii de training
  3. Efectuare training
  4. Follow-up executat cu mine sau cu o persoană desemnată de client şi antrenată personal de mine.
"Principiul Mastermind constă în alianţa a două sau mai multe minţi, care lucrează împreună în armonie perfectă pentru atingerea unui obiectiv comun bine definit. Succesul nu vine fără cooperarea tuturor." - Napoleon Hill

Metoda Mastermind este puţin cunoscută deşi conceptul a fost creat de Napoleon Hill în urmă cu 75 de ani. Un grup Mastermind se bazează pe inteligenţa colectivă pentru a face faţă provocărilor.

Grupul este compus din oameni de valoare, cu interese şi scopuri comune, care se ajută reciproc în procesul de dezvoltare personală şi profesională. Grupul se adună lunar, săptămânal sau zilnic (dacă este nevoie), iar membrii grupului învaţă unul de la ceilalţi, îşi dau sfaturi şi recomandări, împărtăşesc experienţele şi cunoştinţele, uneori fac afaceri împreună. Este un model de mentorat reciproc.

Grupurile de Mastermind pe care le organizez au ca teme Leadership, Comunicare şi relaţionare, Dezvoltarea afacerii şi Gestionarea timpului.

 

"Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie stârnit" - Plutarh

Responsabilitate socială

TEEN LEADER şi educaţie nonformală pentru tineri

YouthMAX, dezvoltat de John C. Maxwell, este un program de leadership menit să ofere tinerilor între 14 şi 18 ani instrumente şi idei practice, care îi ajută să-şi construiască o viaţă extraordinară.



YouthMAX se focalizează pe patru zone cheie:
Ridică-te şi fă o diferenţă
Eşecurile duc la succes
Imaginea de sine pozitivă
Caracterul personal puternic

Celelalte programe pe care le ofer tinerilor au următoarele teme:
Comunicare şi relaţionare
Identificarea valorilor
Stabilirea obiectivelor
Gestionarea timpului
Antreprenoriat

Află mai mult
­