Cum să spui NU și, foarte important, de ce este necesar să spunem NU. Acestea sunt întrebări cu care ne confruntăm zilnic. În episodul de astăzi, gazdele noastre Remus Bălan și Andreas Bălan prezintă modul în care să spunem NU, de ce să facem lucrul acesta, când este cel mai prielnic moment să o facem, dar și cui sau la ce anume să spunem NU.
Experimentul broaștei fierte prezintă o situație pe care mulți dintre noi am trăit-o. Asemenea multitasking-ului, sindromul broaștei fierte exemplifică cât de ușor ne supraîncărcăm cu responsabilități, ajungând la un eșec lamentabil. Remus amintește însă că noi, spre deosebire de broască, avem posibilitatea de a ieși din recipientul cu apă clocotindă și să spunem NU situației. Cu toate acestea, prea puțini dintre noi facem acest lucru.
De ce nu spunem NU? Cum să spui NU este o adevărată provocare. Motivul pentru care ne abținem din a îndeplini această provocare este foarte complex. În fața acestei întrebări, Remus prezintă o listă de cauze pentru care angajații se feresc din a spune nu:
- Mirajul noutății, fenomenul curiozității
- Ego inflamat – dorința de a ne afirma
- Iluzia câștigului viitor
- Lipsa focusului
- Frica de respingere
- Frica de eșec
”Dacă activitatea pe care o faci te ajută să iți atingi obiectivele pe termen lung, atunci e un DA, daca nu, atunci e un NU absolut.” - Remus Bălan
Cum să spui NU superiorilor? Remus abordează și acest subiect sensibil, în dreptul căruia cei mai mulți dintre noi întâmpinăm dificultăți.
Urmărește episodul de azi și află cum principiul de a fi organizat te ajută să spui nu cerințelor adiționale înaintate de superiorii tăi.
0:00 Intro
01:20 Experimentul broaștei fierte
03:30 De ce nu putem spune “nu”
07:00 Cum spune “nu” Warren Buffett
10:50 Cum poți să aplici și tu
17:00 Cum să îi spui “nu” lui șefu’
20:00 Cum să spui “nu” unei activități sau a unui proiect în care ești implicat deja
23:00 Provocarea 1440
1. Spune NU.
2. Numără ocaziile în care în mod normal ai spune DA, însă acum ai ales să spui NU.
Până săptămâna viitoare, îți urez să dai valoare mare timpului tău!
REMUS BĂLAN,
Autorul cărții Nu mânca broasca!
Autorul Newsletterului 1-2-1
Gazda podcastului 1440 de minute
Creatorul programului TIME K.I.S.S.
Aboneaza-te
Report
My comments