Este, poate, prima dată când citești despre demostratia pe care o prezint în acest articol. La fel de bine este posibil să mai fi auzit sau să fi citit despre ea. Indiferent de situație, îți recomand să nu fie ultima dată când o citești sau te gândești la ea. Pentru că este foarte puternică, inspirațională și transformațională. 

În urmă cu mai mulţi ani am primit o lecţie de management al timpului pe care nu o voi uita niciodată. Am aflat mai târziu că era importată din State, ca mai toate lecţiile de acest tip (a fost prezentată prima dată de Stephen Covey, autorul cărții The Seven Habits Of Highly Effective People).

Dar ceea ce contează cu adevărat este mesajul. Iar modul în care mi-a fost prezentat cred că este genial.  

Eram la un curs de Time Management. Cei care aţi participat la cel puţin un curs corporatist cunoaşteţi atmosfera. În mijloc o masă cu foi, pixuri, markere şi alte cele. Noi, studenţii, aşezaţi in semicerc încadram masa de la un capăt la celălalt al sălii.

Do’n Profesor, un neamţ şcolit prin America de Nord, a pus un borcan de murături pe masă. Apoi a scos din geantă vreo 15 pietre de mărimea unui pumn şi le-a introdus una câte una în borcan. 

Când a terminat de aranjat, pietrele ajungeau până în buza borcanului, iar Profu’ ne-a întrebat: “E plin?” Cu toţii am răspuns într-un glas: “Daaaa!”

“Sigur?” ne-a întrebat din nou şi a scos din geantă o pungă cu pietriş. A turnat conţinutul în borcan şi l-a scuturat. Pietricelele au umplut spaţiul dintre pietrele mari.

Întrebarea a venit din nou: “Este borcanul plin?” De data aceasta, avertizaţi fiind, am răspuns: “Nuuu!”

“Corect!” şi din geantă a apărut o pungă cu nisip. După ce a turnat nisipul în borcan şi l-a scuturat, Profu’ ne-a întrebat: “Este borcanul plin?”

“Nuuu!” am strigat în cor, entuziaşti.

“Buuun!” a replicat Profu’ şi a scos de sub masă un bidon cu apă pe care l-a turnat în borcan. S-a uitat apoi la grup şi a întrebat: ”Care este mesajul acestui experiment?”

Un coleg a răspuns rapid: “Oricât de ocupat ai fi, atunci când te străduieşti, tot mai găseşti timp şi pentru lucruri mărunte.”

“Ei bine, da şi nu prea” ne-a spus Profu’. “Cum ar fi dacă am începe cu nispul şi pietrişul? Mesajul experimentului este: dacă am pune în borcan pietrele mari la final, ele nu ar mai avea loc în borcan!”

Gândeşte-te la borcan ca la o zi din viaţa ta. Mărimea lui este aceeaşi pentru noi toţi, fără excepţie. Acum, mai târziu, mâine, peste o săptămână sau oricând vei reflecta la această lecţie întreabă-te: “Care sunt pietrele mari din viaţa mea, din jobul meu, din afacerea mea?” Cu siguranţă vei vrea să le pui pe acestea mai întâi în borcan.

Fiecare are un număr diferit de pietre mari. Şi dimensiunile fiecărei pietre sunt diferite.  În timp acestea se pot schimba în funcţie de priorităţi, dar cu siguranţă fiecare dintre noi le are. Acestea pot fi familia, prietenii, compania,  sănătatea, un hobby, religia etc.

Pietrişul reprezintă lucrurile care ne consumă mai mult de câteva minute, dar nu se întâmplă în fiecare zi: vacanţa, un proiect, învaţarea unui curs, vizionarea unui film…

Nisipul este la fel de important ca pietrele mari şi ca pietrişul. Nu te aşteptai la asta, aşa? Nici eu la vremea respectivă. Primul impuls a fost să consider nisipul ca lucrul cel mai puţin important. Totuşi el reprezintă micile chestiuni care ne pot face ziua mai frumoasă sau mizerabilă. Un fir de nisip în ochi este extrem de supărător. O găleată de nisip aruncată peste o stradă îngheţată ne poate salva viaţa! Tu alegi nisipul, e borcanul tău!

Şi timpul tău. Tu îţi cunoşti priorităţile şi cât timp vrei să le aloci. Alege tu sau altcineva îţi va umple borcanul cu pietrele sale, nisip sau cu ciment. Chiar vrei să îţi petreci timpul muncind la priorităţile altuia?

Ce este cel mai important pentru tine acum? Opreşte-te puţin şi gândeşte-te. Conştientizează lucrurile importante din viaţa ta, acordă-le atenţia cuvenită şi vei fi un învingător! 

PS: ţine şi o bere aproape, poţi turna uneori, în loc de apă, peste tot ce este în borcan. Morala: o bere cu prietenii este binevenită din când în când!  :)

Îţi urez să dai valoare mare timpului tău!  

: .

1000 Caractere ramase


­