Articolul conține extrase din cartea “NU MÂNCA BROASCA!”
Nu știu când și cum s-a întâmplat, dar am ajuns să ridicăm la rang de artă munca până la epuizare. Ne facem un titlu de onoare din faptul că suntem extrem de ocupați. Considerăm că a fi performanți înseamnă să muncim neîncetat.
Iar în lupta noastră de a fi mai productivi am făcut o victimă: PAUZA.
Dar știi care este ironia? Lipsa pauzelor ne afectează negativ tocmai randamentul și performanța.
A-ți lua pauze și a-ți regenera energia de peste zi nu este o dovadă de slăbiciune, ci de putere. Arată că deții controlul atunci când îți organizezi ziua în jurul pauzelor.
Pauzele și repausul nu sunt devieri de la productivitate. Ele fac parte din productivitate. O parte chiar foarte importantă.
Vreau să îți spun un „secret”: pe măsură ce lucrezi, obosești. Atunci când simți că ai obosit, ești deja prea obosit/ă. Ar fi trebuit să îți fi luat o pauză cu mult timp în urmă.
Studiez productivitatea și gestionarea timpului de peste 25 de ani. Concluzia la care am ajuns este că avem două tipuri de timp: timpul productiv și timpul de regenerare a energiei. În 99,999999% dintre cazuri începem să ne organizăm ziua pornind de la timpul productiv și uităm complet de cel de regenerare.
Ceea ce este greșit!
În cartea pe care am scris-o, „NU MÂNCA BROASCA! 12 concepte de Time Management întoarse pe dos pentru că doar așa funcționează”, fac o recomndare: începe anul programându-ți timpul de regenerare. Adică cu vacanțele și weekendurile.
Aplică aceeași metodă și când îți programezi săptămâna. Miercurea ia-ți pauze mai lungi și mai dese — motivul este lesne de înțeles: miercurea este la mijlocul săptămânii de lucru, ziua în care începi să acumulezi oboseală. Dacă poziția îți permite, ia-ți liber toată ziua. Dacă nu poți toata ziua, o jumătate de zi este suficient. Odihnește-te, reflectează, petrece timp cu cei dragi.
Începe organizarea programului zilnic blocând în calendar perioadele de regenerare: pauza de masă (40–60 minute) și celelalte pauze (recomand minimum încă 4 pauze de 5–10 minute). Și când spun pauză, mă refer la PAUZĂ. Adică nu executa sarcini de serviciu mai micuțe pe care crezi tu că nu ai unde să le strecori în program.
Iată câteva exemple de pauze pe care le poți lua pentru a-ți regenera energia, atât de necesară pentru a fi performant/ă (în carte le detaliez)
1. Mini-pauza: durează 5–10 min și sunt excelente pentru a-ți recâștiga concentrarea și angajamentul față de activitatea productivă. Îți recomand ca în aceste pauze să faci 3 lucruri: respiră controlat, hidratează-te și dezmorțește-ți corpul (vezi următorul tip de pauză);
2. Pauza pentru mișcare: recomandarea cea mai puternică pe care ți-o pot face aici este să te plimbi în natură sau în aer liber (dacă nu ai un parc sau o pădurice în apropiere). Mai poți face yoga, câteva flotări și genuflexiuni, stretchingul menționat mai devreme. Orice tip de mișcare moderată cu durata de 5–10 minute, de 4–5 ori pe zi, este esențial pentru recăpătarea energiei;
3. Pauza pentru schimbarea vitezei mentale: creierul este afectat la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât corpul atunci când avem activitate intensă. De aceea îți recomand să îi dai creierului tău câte o pauză din când în când. Relaxează-te! Timp de 5–10 minute la fiecare oră, pe lângă plimbările deja menționate, ascultă un podcast recreativ, citește sau vizionează ceva comic, ascultă muzica aceea care îți place sau pur și simplu privește în gol și nu te gândi la nimic legat de muncă sau probleme personale — bucură-te de moment. Meditează! Este una dintre cele mai eficiente pauze.
4. Pauza pentru masa de prânz: se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Totuși, cercetările din ultimul deceniu arată ceva cu totul surprinzător și nu prea: masa de prânz oferă un cadru foarte important de recuperare a energiei și are un efect pozitiv foarte mare asupra sănătății și a randamentului la locul de muncă. Așadar, pot spune cu toată responsabilitatea că prânzul este cea mai importantă masă a zilei! Iar după masă ia-ți o pauză pentru siestă (recitește pauza de la punctul 2).
5. Pauza pentru somn: nu știu să îți spun cât timp ar fi bine să dormi, studiile nu sunt concludente în ceea ce privește durata optimă. Verifică și dormi cât ai nevoie, fii atent la ce îți spune corpul. Și nu sacrifica, sub nicio formă somnul. Am citit în mai multe publicații că după masa de prânz se recomandă un somn scurt, de aproximativ 20 de minute. De curând am început să practic ocazional power nap-ul și dă rezultate foarte bune — nu mi-am făcut (încă) un obicei din asta, dar cnd am nevoie de el, își face treaba.
Pauzele programate și dese, chiar dacă sunt scurte, sunt mai bune decât pauzele luate la întâmplare, ocazional.
Pe ultimele le luăm când suntem obosiți, adică prea obosiți. Primele sunt cele care ne ajută să ne regenerăm energia înainte de a ni se descărca bateriile de tot, ne dau un nou imbold și energie proaspătă pentru a fi performanți. Pauzele dese (nu și lungi) sunt cheia marilor succese!
Dincolo de contribuția pozitivă directă pe care o au asupra productivității, pauzele susțin sănătatea.
Acum, pentru că acest articol este publicat în preajma sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, îți recomand să iei o pauză mai lungă și să reflectezi la ce ai făcut bine și frumos în anul care se încheie. Reflectează la lecțiile cele mai importante pe care le-ai învățat pe parcursul acestui an. Refelctează la ceea ce o să iei cu tine și la ceea ce o să faci extraordinar în anul care urmează.
Fă din 2022 (sau din cel care urmează — nu știu exact în ce an din viitor vei citi acest articol) cel mai bun al tău de până acum!
Dă valoare mare timpului tău!
Cu prietenie,
Autorul cărții Nu mânca broasca!
Gazda podcastului 1440 de minute
Autorul Newsletterului 1-2-1
Creatorul programului TIME K.I.S.S.
: .
Aboneaza-te
Report
My comments