Spune-mi dacă ai văzut filmul acesta:

Un birou de vânzări. În birou, un agent butonează de zor un raport sau postează ceva funny pe Facebook... sau chatuieşte on line... sau visează pe ce ar cheltui bonusul dacă şi l-ar lua luna aceasta.

Şi de-odată, ţrrrrr, mobilul! Agentul se uită la el plictisit, încruntă sprâncenele, realizează cine îl deranjează (iar), oftează cu dezgust, dă ochii peste cap şi apasă pe butonul verde.

Este CLIENTUL.

Agentul îi răspunde, aparent politcos, însă în gând își spune: “@&!*?#$^>%…. iar nesuferitu’ ăsta! Ce mama  \m/ -ului mai vrea de data asta?” 

Clientul "aude"; acum are de rezolvat o chestiune și nu reacționează; dar data vitoare... în cazul în care va mai fi o dată viitoare...

Dacă lucrezi în vânzări nu numai că ai văzut filmul, dar sunt șanse mari să fi jucat rolul principal în el. În prima parte şi în toate continuările.

Dacă s-ar oferi un Oscar pentru acest rol, ar fi bătaie mare pe el!

De-a lungul timpului - să tot fie vreo 20 de ani - i-am urmărit atent pe agenții de vânzări, pe cei din echipele mele, din echipele colegilor, pe agenții concurenților, ai clienților, ai furnizorilor, pe cei pe care i-am avut la interviuri, pe cei cu care am făcut traininguri... Cei mai mulți dintre ei au sentimente negative față de clienții; sunt mulți, prea mulți care chiar își urăsc clienții.

Și apoi au pretenția ca aceștia să cumpere de la ei... Serios?!

Mai mult, își afirmă sentimentele cu voce tare în fața colegilor, a șefilor, a familiei, a altor clienți...

Și apoi au pretenția ca și aceștia să cumpere de la ei... Pe bune?!

Clientul loial este un unicorn (despre acest subiect altă dată), clientul idel este doar un vis, sunt de acord. Da, parcă rolul clienților este să scoată peri albi vânzătorilor, să îi chinuie cu cerințe imposibile (știu, pentru că sunt client). 

Dar... vânzătorule, amintește-ți: banii tăi sunt la el, la client! Acum și în vecii vecilor.

Vrei să îți dea banii săi? Iubește-l!

Vrei să se gândească prima dată la tine când are o nevoie? Iubește-l!

Vrei să te recomande altor potențiali clienți? Iubește-l!

Vrei să te iubească? Iubește-l! Iubește-l sincer!

Este atât de simplu.

: .

1000 Caractere ramase


­