Povestea biblică a luptei lui David cu Goliat ilustrează modul în care funcționează atitudinea.

Micuţul David, în ciuda sfaturilor fraţilor săi, l-a înfruntat şi l-a învins pe uriaşul Goliat. A făcut acest lucru pentru că a avut o atitudine diferită de cea a fraţilor lui. Iar această atitudine l-a ajutat să devină regele legendar al Regatului unit al Israelului. Nimeni nu îşi aminteşte numele şi faptele fraţilor săi.

Cei mai mulţi erau siguri că Goliat era prea mare ca să îl lovească.

David ştia că Goliat este prea mare ca să îl rateze.

Atitudinea pe care o ai determină SUCCESUL sau EȘECUL acțiunilor tale.

Cei mai mulţi oameni lasă condiţiile înconjurătoare să le controleze atitudinea, la fel ca frații lui David, în loc să îşi folosească atitudinea pentru a controla condiţiile, așa cum a făcut David.

Nicio şcoală, formală sau informală, oricât de bună ar fi, nu ne poate învăţa să depăşim nivelul de mediocritate dacă noi avem atitudinea mentală negativă.

În realitate treaba-i bună sau e rea numai între urechile noastre.  Suntem cine suntem și unde suntem acum numai datorită - sau din cauza - a ceea ce s-a întâmplat în mințile noastre până acum.

Suntem programaţi la nivel subconştient să facem ceea ce facem. Elementele care o influențează cel mai mult alcătuiesc formula CO2.

Evident, nu mă refer la Dioxidul de Carbon, ci am folosit această formulă pentru a reține mai ușor cele trei elemente care duc la formarea atitudinii:

  • Convingeri - Atunci când îți repeți suficient de mult o idee, ea va face parte din tine;
  • Obiceiuri - Ceea ce faci în mod repetat te formează ca persoană, îţi definește credinţele şi personalitatea;
  • Oameni - Oamenii cu care interacționezi în mod curent îți influențează modul în care gândești, simți și acționezi, îți influențează viața.

Minunea vieţii constă în faptul că atitudinea nu este fixă; cu dorinţă puternică, cu decizii corecte, cu disciplină şi cu determinare putem să ne schimbăm convingerile si obiceiurile, putem să ne reformulăm paradigmele, să ne rescriem programele pentru a avea o atitudine constructivă.

Îmi place foarte mult metafora folosită de Jeff Keller în cartea ATITUDINEA ESTE TOTUL - Schimbă-ți atitudinea… schimbă-ți viața:

“Atitudinea este fereastra ta către lume.”

Frumos, nu-i aşa?

Noi toți pornim în viață cu fereastra curată, cu atitudinea corectă. Pe măsură ce creștem fereastra se murdărește din cauza experienţelor pe care le trăim. Şi ţin să mentionez că mă refer la cele pozitive în egală măsură ca la cele negative. Astfel ceea ce vedem nu mai seamănă deloc cu realitatea.

Trebuie să îţi cureţi fereastra continuu, cu perseverenţă, pentru a vedea lumea cu claritate. Este datoria ta să îţi ţii fereastra curată şi nimeni nu o poate face în locul tău.

Stă în puterea fiecaruia dintre noi să ne rescriem programele actuale, cheia către o atitudine constructivă este dorinţa de schimbare.  

Atitudinea se schimbă prin șoc sau prin repetarea unei noi idei. Eu sper ca tu să nu ai nevoie de un șoc, ci vei profita de reversibilitatea procesului de formare a atitudinii și de elementele care o influențează: CO2.

  • Convingeri - Spune-ți cuvinte constructive; nu căuta scuze, ci asumă-i responsabilitatea pentru soluții, rezultate și consecințe;

Calitatea convingerilor tale determină calitatea realității pe care o trăiești

  • Obiceiuri - ieși din zona de confort; fii proactiv, concentrează-te pe ceea ce poți tu influența direct, fii orientat pe schimbarea “dinăuntru - în afară”;

Înlocuirea obiceiurilor rele consumă timp şi energie. De aceea ai nevoie de perseverență.

  • Oameni - înconjoară-te de oameni care au realizat deja ce vrei tu să realizezi; fă networking, găsește mentori, fii mentor pentru alții;

Nu este suficient să muncești mult, nu este suficient să faci o treabă extraordinară. Ca să ai succes trebuie să relaționezi și să comunici foarte bine cu ceilalți.

Cele trei elemente care îți influențează atitudinea, CONVINGERI, OBICEIURI și OAMENI, se întrepătrund. Acționând asupra unuia, creezi efecte și asupra celorlalte două.

Atitudinea este mai importantă decât aptitudinile pe care le ai.

În încheiere, câteva citate despre atitudine:

“Atitudinea este un mic detaliu, care face o mare diferență” - Winston Churchill

"Oamenii îți aud cuvintele, dar îți văd atitudinea." - John C. Maxwell

"O atitudine slabă se transformă într-un caracter slab." - Albert Einstein

"Atitudinea ta, nu aptitudinile tale, îți determină altitudinea." - Zig Ziglar

"Singura dizabilitate în viață este o atitudine negativă." - Scott Hamilton

"O atitudine negativă este de 9 ori mai puternică decât o atitudine pozitivă." - Bikram Choudhury

"Nimic nu-l va putea împiedica pe un om cu atitudine corectă să-şi atingă scopul. Nimic pe lumea aceasta nu-l va ajuta pe cel care are o atitudine greșită.” - Thomas Jefferson

"Lucrurile nu sunt bune sau rele în sine, gândirea noastră le face să fie astfel.” - William Shakespeare 

“Cea mai mare descoperire a timpurilor noastre este faptul că ne putem schimba viaţa dacă ne schimbăm atitudinea.” - James Allen

“Lumea pe care ne-am creat-o este rezultatul gândirii noastre. Ea nu poate fi schimbată fără să ne schimbăm gândirea” - Albert Einstein.

“Astăzi eşti unde te-au adus gândurile tale; mâine vei fi unde te vor purta gândurile tale.” - James Allen

"Când îţi schimbi modul în care priveşti lucrurile din jurul tău, lucrurile la care priveşti încep, de fapt, să se schimbe.” - Wayne Dyer

Pentru orice faci în viață, atitudinea joacă un rol esențial Mi-ar plăcea să aflu cum crezi tu că putem avea o atitudine constructivă.

: .

1000 Caractere ramase


­