Când Bill Gates l-a întâlnit pe Warren Buffett, mama lui Gates, care era gazdă, i-a întrebat care este cel mai important factor care a dus la succesul lor în viaţă. Gates şi Buffett au răspuns simultan: "FOCUS!”

Cuvântului focus are un alt înțeles în limba română decât cel la care s-au referit cei doi. Cea mai potrivită traducere este concentrarea atenției.

Pe parcursul celor peste 25 de ani de când studiez managementul performanței și al timpului am ajuns la concluzia că ATENȚIA este cel mai important instrument natural cu care suntem înzestrați.

Acolo unde se concentrează atenția, se scurge energia și se obțin rezultatele.

Uneori înțelegem mai bine conceptele prin contraexemple si cel mai bun contraexemplu este multitaskingul.

Este un mit care a fost atracția numărul unu a angajatorilor în anii '80 și '90. Cum scriai în CV că ești capabil de multitasking, cum primeai puncte suplimentare la evalaure.

Bine că între timp ne-am deșteptat și am înțeles care este realitatea!

Creierul uman nu este capabil să facă multitasking cu activitățile conștiente, care necesită concentrare. Atenția sare de la o sarcină la alta, stă foarte puțin pe fiecare, iar randamentul scade vertiginos.

Creierul uman are nevoie de o perioadă de adaptare pentru a intra în fluxul sarcinii și a o executa bine. Cu cât sarcina este mai complexă, cu atât creierul are nevoie de mai mult timp să intre în flux.

Mutând atenția de la o sarcină la alta, practic nu îi dai voie creierului să între în starea flux și să se ocupe temeinic de una dintre ele.

Rezultatul? Conform dictonului latin:

Din toate câte puțin, în total nimic

Peste secole, bătrânii noștri au născocit o altă vorbă:

Când alergi după doi iepuri, nu prinzi niciunul

Îțî dai seama cum este când alergi după trei sau patru... ?!

Atunci când îți "concentrezi" atenția pe mai mult de o activitate, nu faci niciuna bine și nici nu le termini la timp. 

Oamenii de succes își aranjează mediul de lucru astfel încât să nu existe nicio distragere și lucrează concentrați pe o singură sarcină un timp pe care îl decid.

Apoi iau o pauză scurtă și continuă lucrul cu atenția concentrată, din nou, pe o singură sarcină (poate fi alta sau pasul 2 al sarcinii anterioare).

În conversații atenția este elementul care face diferența. Când ești atent la ce spune cel cu care discuți, afli ce vrea să spună cu adevărat. Atenția, în acest caz, implică și văzul, nu numai auzul, adesea gesturile vorbesc mai tare decât vorbele. Trebuie doar să fii atent, să le vezi.

Cele mai multe relații s-au destrămat din lipsa înțelegerii partenerului, iar acesta este rezultatul lipsei de atențiie acordate parteneului.

În vânzări a existat un alt mit, acela că vânzătorul trebuie să vorbească mai mult decât cumpărătorul. S-a dovedit că vânzătorii de top vorbesc de 2-3 ori mai puțin decât clienții lor; ei întreabă și apoi ascultă cu atenție pentru a ști ce să întrebe în continuare. Procesul se repetă până când vânzătorul are toate informațiile necesare pentru a face o ofertă de nerefuzat.

În orice sport, dacă nu ești atent, concentrat pe joc, dacă nu ești în starea de flux, ai pierdut.

Pe stradă, la volan sau ca pieton, riști viața ta și a altora dacă îți pierzi concentrarea mutându-ți atenția de la trafic.

În afaceri poți da faliment dacă nu ești atent, în primul rând, la ce se întâmplă în curtea ta. Cei mai mulți antreprenori își distribuie atenția concentrându-se pe ce fac "n" concurenți și uită de angajații, de clienții și de furnizorii proprii. Nu zic să nu te uiți și la ce fac ceilalți, dar numai ca informare, atenția trebuie să fie concentrată pe ce se întâmplă în compania ta.

Exemplele pot continua, însă sunt sigur că ai înțeles ce vreau să spun.

Dacă ar fi să dau un singur sfat cuiva în legătură cu Time Managementul și cu obținerea performanței este acesta:

Pentru a da valoare mare timpului tău, concetrează-ți atenția pe o singură sarcină o dată!

În încheiere, câteva citate despre atenție:

"Concentrează-ți atenția pe ceea ce faci acum. Razele Soarelui nu ard decât dacă sunt focalizate." - Alexander Graham Bell

"Jocul are perioade bune și perioade rele, dar nu trebuie niciodată să îți iei atenția de la obiectivele tale." - Michael Jordan

"Cheia succesului este să îți concentrezi mintea conștientă pe ceea ce vrei să obții, nu pe lucrurile de care te temi." - Brian Tracy

"Dacă ești atent numai la micile detalii, nu vei vedea niciodată imaginea de ansamblu." - Leroy Hood

"Ascultarea este activă. La nivelul de bază, este despre concentrare, despre atenție." - Simon Sinek

"Atenția ta arată care îți sunt prioritățile." - Remus Bălan

"Spune-mi la ce îți concentrezi atenția și îți voi spune cine ești." - Jose Ortega y Gasset

"Oricărui lucru oferi atenția ta, acela va crește mai puternic în vața ta." - Maharishi Mahesh Yogi

"Oferă în dar activității pe care o faci acum și oamenilor cu care ești acum, toată atenția ta." - Jim Rohn

"Simplul act de a fi atent la oameniare un impact pozitiv major asupra productivității tale." - Tom Peters

"Orice bărbat care conduce în siguranță și sărută o domnișoară, pur și simplu nu dă sărutului atenția pe care o merită." - Albert Einstein

Atenția joacă un rol esențial în toate aspectele vieții. Mi-ar plăcea să aflu ce crezi tu despre concentrarea atenției.

Numai bine!

.

1000 Caractere ramase


­