"Banul este ochiul dracului!" spun cei care au o relație... neprietenoasă cu banii.

Banii nu îi fac buni sau răi pe oameni, ci le amplifică trăsăturile și obiceiurile. Banii nu sunt nici buni, nici răi, doar sunt.

Să luăm exemplul unui cuțit. Îl putem folosi să tăiem o pâine pentru a o împărți cu alte persoane sau îl putem înfige în spatele cuiva. Omul face cuțitul să fie bun sau rău, nu invers. Banii sunt ca orice alt instrument, oamenii le dau energie.

Este drept ca unii îi folosesc drept măsură a puterii, a succesului, a ego-ului. Însă, în același timp, sunt oameni care îi folosesc în scopuri nobile.

Fie că ne place, fie că nu, banii sunt indispensabili în societatea noastră. Avem nevoie de ei pentru a trăi, indiferent de standardul de viață pe care l-am ales.

Este mult de discutat pe tema banilor, azi vreau să postez despre un singur aspect.

Relația noastră cu banii, modul și cantitatea de bani pe care îi producem și îi cheltuim sunt influențate de convingerile pe care le avem.

Surprinzător pentru unii dintre cunoscuții mei, am început să țin o evidență exactă a finanțelor mele abia în urmă cu câțiva ani.

La nivel rațional eram convins că atunci când am controlul banilor îmi este mai ușor să îi produc, îi pot cheltui cu cap, pot economisi, pot investi inteligent și profitabil.

Însă la nivel emoțional, influențat fiind de paradigmele dezvoltate în copilărie, am respins categoric acest lucru.

Am crescut cu două convingeri pe care le-am moștenit de la familie:

  1. Nu ținem cont de unde vine și pe ce se duce fiecare bănuț, doar nu suntem zgârciți!
  2. Cheltuim tot ce avem, doar nu suntem de-ăia de-și mânâncă de sub unghii!

    Pe de altă parte, tocmai pentru că obișnuiam să cheltuim tot ce câștigam, se întâmpla adesea să râmână mai multă lună la sfârșitul banilor. Și de aici s-a născut a treia paradigmă:

  3. Noi nu avem niciodată suficient de mulți bani, noi nu suntem ca ăia care se sparg în figuri doar ca să arate câți bani au!

Dacă analizezi cele trei paradigme, observi că au energie negativă: zgârcenie, sărăntoci care își mânâncă de sub unghii, parveniți care se dau mari cu banii lor...

Așa mi s-a format convingerea limitativă, adânc ascunsă în subconștient, că banii au ceva rău în ei. Nu am crezut niciodată că sunt ochiul dracului, dar ceva din mine îi respingea.

Nici nu este de mirare că relația mea cu ei a fost una rece. Și a lor cu mine a fost la fel.

Am câștigat mulți bani în viața mea și i-am cheltuit repede, pe toți. Făceam ce făceam și îi indepărtam de mine... cumva am simțit că și ei voiau să fugă în altă parte. Tu ai sta cu cineva care nu este prietenos cu tine?

Acum suntem camarazi buni. Nu au devenit un scop în sine, îi apreciez, dar îi consider a fi doar un instrument indispensabil și, ca orice instrument, trebuie controlat și menținut în bună stare.

Mi-am setat obiective legate de bani, am făcut bugete, am dezvoltat un progrămel de evaluare a veniturilor și a cheltuielilor (știu că există aplicații gata făcute, dar am vrut să am unul al meu pentru a genera energie personală) și am creat planuri pentru atingerea obeictivelor legate de venituri și cheltuieli.

Și știi ce? Banii mei s-au împrietenit cu mine, au grijă de mine pentru că și eu am grijă de ei.

"Banii sunt numai o chestiune legată de convingeri." - Adam Smith

"Banii nu sunt singurul răspuns, dar fac diferența." -  Barack Obama

"Când vine vorba despre bani, toți avem aceeași religie." - Voltaire

"Banii și succesul nu schimbă oamenii, doar amplifică ceea ce este deja în oameni." - Will Smith

"Lipsa banilor este rădăcina tuturor relelor." - Mark Twain

"Lăcomia nu este o chestiune financiară. Este o problemă ce ține de inimă." - Andy Stanley

“Un buget le spune banilor tăi unde să meargă în loc să te miri unde s-au dus.” - Dave Ramsey

"Regula nr.1: Niciodată să nu pierzi bani. Regula nr. 2: Niciodată să nu uiți Regula nr. 1." - Warren Buffett

"Nimeni, niciodată nu a atins sănătatea financiară cu obiective fixate în ianuarie și abandonate în februarie." - Suze Orman

“Trebuie să câștigi control asupra banilor tăi sau lipsa banilor va deține controlul asupra ta.” - Dave Ramsey

"Să nu cheltuiești niciodată mai mult decât câștigi." - Thomas Jefferson

"Ca să devii bogat trebuie să faci bani și când dormi." - David Bailey

Tu ce convingeri ai legate de bani? Care este relația ta cu banii? Dar a lor cu tine? Ce faci pentru a îmbunătăți relația ta cu banii?

M-aș bucura să împartășeșți cunoștințele tale despre bani.

Numai bine!

: .

1000 Caractere ramase


­