Cercetătorii Institutului Gallup au făcut, începând cu mijlocul secolului XX, un studiu împreună cu economişti, psihologi, medici, sociologi şi alţi specialişti. Subiectul cercetării a fost explorarea cerinţelor unei vieţi bine trăite și împlinite, într-un cuvânt, bunăstarea.

Studiul s-a desfăşurat în peste 150 ţări cu diverse niveluri de dezvoltare. În anul 2010 a fost dat publicităţii raportul, care evidenţiază cinci elemente universale şi interconectate ale bunăstării, reprezentând modul în care gândim despre viaţă şi cum vedem “cel mai bun viitor posibil”. Cele 5 elemente sunt, într-o ordine oarecare, următoare:

  1. Carieră: să îţi placă ceea ce faci în fiecare zi, lucrurile cu care îţi ocupi cea mai mare parte timpul activ;
  2. Financiar: să îţi administrezi eficient veniturile și cheltuielile pentru a reduce stresul și a creşte securitatea;
  3. Fizic: să ai sănătate bună şi destulă energie pentru a performa în fiecare zi;
  4. Social: să ai relaţii puternice şi iubire în viaţă;
  5. Comunitate: să ai un sens al angajamentului şi al implicării în toate ariile vieţii tale; contribuţia ta la binele comunităţii (nu se referă numai la bani, chiar este de preferat să oferi din ceea ce ești tu, ceea ce știi și îi poate ajuta pe alții să fie mai buni).

Deși dezvoltarea personală este necesară în toate cele cinci elemente pentru a crește nivelul de satisfacție, am adăugat listei acest al șaselea element pentru a-i sublinia importanța:

  6. Personal: să îți dezvolți continuu competențele în toate ariile vieții.

Aceste elemente sunt universale, se aplică tuturor oamenilor, indiferent de geografie, cultură, religie, sex, vârstă şi naţionalitate. Ele nu ţin cont de calea pe care o aleg oamenii în viaţă, de competenţe, de valori şi nivelul de spiritualitate.

În timp ce 66% din populaţia Pământului înregistrează valori relativ ridicate și echilibrate la unul până la patru dintre elemente, conform studiului Gallup, numai 7% excelează la toate cele cinci. Ceilalți 27% au niveluri scăzute la toate elementele.

Când îmbunătățești unul dintre elemente ai o stare de bine pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Dar nu este suficient.

Pentru a avea o viață plină de semnificație și bunăstare este necesar să menții un ECHILIBRU

De preferat este ca echilibrul să fie la nivel înalt între toate cele cinci elemente, șase cu cel adăugat de mine.

Să presupunem că te concentrezi pe Carieră și pe Financiar; pe o scară de la 1 la 10, te evaluezi la nivelul 9 pentru fiecare dintre cele două elemente. Însă, din cauză că petreci foarte mult timp la serviciu, nu mai ai energie pentru prieteni; cu familia te vezi puțin, nu mai ieșiți împreună nicăieri pentru că ești ocupat; ai somnul agitat și nu te odihnești corespunzător din cauza presiunii de la muncă, încet-încet te lasă articulațiile, începi să te îngrași pentru că mănânci neregulat, iar de comunitate și contribuție nici nu se pune problema, tu nu ai timp nici de tine, nu mai citești o carte, nu te ocupi de hobby-urile tale… pfuu, am obosit!

Acesta este un scenariu des întâlnit - nu mă întreba de unde îl știu!

Practic, ai cifre mari la Carieră și Financiar, însă foarte mici la celelalte patru elemente (Social, Fizic, Personal și Comunitate). Într-un astfel de caz, în timp, cifrele pentru cele patru se micșorează și mai mult, iar aceasta atrage după sine frustrări, care conduc la reducerea performanței în Carieră și, implicit, în Financiar.

Oricare combinație în care echilibrul nu este asigurat între cele șase elemente are ca efect dezechilibrul întregii vieți. Echilibru înseamnă o diferență de maximum 2 niveluri între valorile cele mai mari și cele mai mici; valorile reprezintă gradul tău de satisfacție și se obțin prin auto evaluare.

“Managementul prin obiective funcționează - dacă îți cunoști obiectivele. 90% din tip nu ți le știi.” - Peter Drucker

Vestea cea mai bună este că tu deţii controlul asupra elementelor. Vestea rea este că tot tu eşti cea mai mare ameninţare asupra bunăstării tale. Pentru că, dacă eşti la fel ca majoritatea populaţiei, cel mai adesea cedezi tentaţiei de a-ţi satisface plăcerea pe termen scurt în defavoarea bunăstării pe termen lung.

De aceea este extrem de important să îți fixezi un scop semnificativ în viață, unul care să conțină obiective ce produc echilibrul între cele șase elemente.

: .

1000 Caractere ramase


­