Nu este niciodată timp să le faci pe toate, dar este întotdeauna timp să faci ce este important.

Totuși, doar pentru că activitatea este importantă, nu înseamnă că tu ești cea mai potrivită persoană să execute acea activitate. Sunt alte persoane care, poate fac mai bine decât tine unele lucruri (da, știu că doare, însă acesta este adevărul, obișnuiește-te cu asta!). Uneori o fac chiar mai ieftin.

Și chiar dacă ai fi cel mai bun, poate faci deja prea multe lucruri mai importante. Sau la alte activități ești mai bun și ai randament mai mare.

Oricare ar fi situația, este o greșeală să îți consumi timpul făcând anumite activități când poți face altele mai productive pentru tine.

Identifică “balenele” și vânează-le, nu te concentra pe “șprot”. Balenele sunt ariile la care obții cele mai bune performanțe, cele prin care tu faci diferența. Sunt acele lucruri pe care le faci mai bine decât oricine altcineva și care îți oferă cele mai mari oportunități de productivitate, performanță și profitabilitate.

Dintre activitățile pe care eu le pot face suficient de bine, prefer să externalizez designul materialelor, marketingul online și vânzarea pentru a avea mai mult timp să scriu, să citesc, să concep și să livrez traininguri.  Externalizarea este o formă de delegare pe are o recomand atunci când nu vrei să angajezi pe cineva la tine în companie.

O formă de delegare avansată este automatizarea. Sunt multe aplicații care ne ajută să automatizăm anumite activități (de exemplu: direct debit la plata facturilor – nu îți pierde timpul cu mersul la bancă sau cu operațiunile de plată online, mai bine ocupă-te să faci activități care îți aduc bani astfel încât să ai contul plin tot timpul!).

Automatizarea este pentru Time Management ce este dobânda cumulată pentru bani.

Delegare nu înseamnă abandon (sau, cum i se mai spune în popor, “aruncatul pisicii”), ci transferarea executării unei sarcini, nu și a responsabilității pentru rezultatul final. Este nevoie să te implici în evaluare și suportul celor cărora le delegi.

De ce nu delegăm?

Primul motiv pentru care oamenii nu deleagă este că nu își dau seama că ar putea să o facă. Analizează care sunt “balenele” tale, fă numai aceste activități și restul deleagă.

Al doilea motiv este că nu vor. Cei mai mulți oameni nu deleagă pentru că au impresia că nimeni nu face lucrurile la fel de bine ca ei. Se înșeală, tu nu fi ca acești oameni!

Aplică regula 70%: dacă cineva poate face ceva în proporție de cel puțin 70% din cât faci tu, îi poți delega acea sarcină. În timp vor căpăta experiență și vor ajunge să face lucrurile la fel de bine ca tine sau chiar mai bine (da, da, știu că doare iar, dar există această posibilitate și ar trebui să te bucure).

Al treilea motiv este că nu găsesc cui să delege. Din această propoziție lipsește un cuvânt care îi schimbă complet sensul: acum. Nu au cui să delege acum. Și de cele mai multe ori se întâmplă acest lucru pentru că nu au acordat suficientă atenție delegării și nu au căutat activ soluții. Fă-ți un plan, caută oamenii potriviți și îi vei găsi.

"Am încredere în oamenii care lucrează pentru mine, de aceea deleg." - Mario Draghi

"Poți delega autoritatea, dar nu poți delega responsabilitatea." - Byron Dorgan

"Fii pregătit să delegi pentru că sunt lucruri pe care nu le poți face singur." - Meghan Markle

"Deleagă altora care au puncte tari acolo unde tu nu ai." - Robin Sharma

"Am văzut mulți antreprenori care încearcă să facă totul; este mai ieftin și mai eficient din punct de vedere al timpului să delege, chiar dacă delegarea are o componentă de cost financiar atașată." - James Altucher

"Inabilitatea de a delega este cea mai mare problemă a managerilor de la toate nivele." - Eli Broad

“Când delegi sarcini, creezi adepți. Când delegi autoritate, creezi lideri.” - Craig Groeschel

“Dacă vrei să faci bine câteva lucuri mici, fă-le tu. Dacă vrei să faci lucruri mărețe, care au un impact mare, învață să delegi.” - John C. Maxwell

“Leadershipul este arta de a găsi pe cineva care să facă ceea ce vrei tu pentru că vrea el să o facă.” - Dwight Eisenhower

“Prima regulă a managementului este delgarea. Nu încerca să faci tu singur totul pentru că nu poți.” - Anthea Turner

“Când ne uităm în față, în secolul următor, liderii sunt cei care îi împuternicesc pe ceilalți.” - Bill Gates

: .

1000 Caractere ramase


­