"Nu sunt un produs al circumstanțelor, sunt un produs al deciziilor" a spus Stephen Covey.

Aceasta este o afirmație controversată. Eu nu sunt de acord cu ea deoarece consider că a te lăsa pradă circumstanțelor este tot o decizie.

Am convingerea că cine sunt acum, felul în care trăiesc astăzi, în ce fel și cu cine în petrec timpul acum, toate acestea sunt rezultatul deciziilor mele. Când devin un produs al circumstanțelor, practic, sunt indecis, îi las pe alții să îmi decidă viitorul. Indecizia este tot o decizie, aceea de a nu lua nicio decizie.

Într-un articol mai vechi am scris: Acolo unde se concentrează atenția, se scurge energia și se obțin rezultatele.

Se spune că atunci când ești indecis, stai pe gard fără să sari într-o parte sau alta. Eu cred că, de fapt, stai pe un stâlp și iei în considerare toate variantele existente de jur împrejurul stâlpului. Te "concentrezi" pe toate, adică nu te concentrezi pe nimic. Și astfel devii un produs al circumstanțelor.

Soluția este simplă: ia o decizie! 

Fă o listă cu ce ai de câștigat și ce ai de pierdut din fiecare opțiune la care te gândești. Fiecare opțiune are și una, si alta, dar cea care se potrivește cel mai mult cu valorile tale (pe care poate le știi, poate nu - dar ele există în tine, le trăiești) are cea mai lungă și mai puternică listă de câștiguri. 

Ia decizia care te avantajează cel mai mult acum și concentrează-te pe ea! 

Va fi ușor? NU! Dar concentrat fiind pe acea decizie (figura din dreapta), îi vei aloca toate resursele și vei realiza mult mai mult decât divizâdu-ți atenția în "n" direcții (figura din stânga).

O decizie, chiar dacă nu e cea mai bună posibil, este infinit mai bună decât nicio decizie. De fapt, nu vei ști niciodată care este cea mai bună decizie deoarece acest lucru ți se dezvăluie abia dupa ce o iei și o aplici.

Varianta câștigătoare este să iei decizia, apoi să acționezi cu hotărâre, perseverență și reziliență în direcția realizării ei. Fără gânduri de genul "dar dacă cealaltă decizie era mai bună?". Ia decizia și dă-te din calea ta, cum spune Andy Szekely. Fii "all in"!

Plus ceva foarte important: să îți asumi responsabilitatea acțiunilor și a consecințelor care rezultă din decizia ta. 

Și încă ceva, la fel de important: evaluează periodic progresul și realizările deciziei tale. Este, cel mai adesea, necesar să faci ajustări pe parcurs.

"Nu este niciodată momentul greșit să iei decizia corectă." - Dalton McGuinty

"Destinul îți este modelat de momentele în care iei decizii." - Anthony Robbins

"Orice decizie pe care o putem lua vine cu un sacrificiu de un anume fel." - Simon Sinek

"Din momentul în care ai luat o decizie, universul conspiră la realizarea ei." - Ralph Waldo Emerson

"Amintește-ți, o decizie reală este măsurată prin acțiune. Dacă nu acționezi în direcția realizării ei, nu ai luat cu adevărat o decizie." -  Tony Robbins

"Cum ne petrecem timpul este, probabil, cea mai importantă decizie pare o luăm." - Ray Kurzweil

Oamenii sunt săraci (în bani, în energie, în timp etc.) pentru că nu au decis, încă, să fie bogați. Tu ce decize ai luat?

: .

1000 Caractere ramase


­